Tuesday 20 May 2008

Színben harmonizáló háttérpapír készítése 1. rész


A színeknek különféle tulajdonságai vannak: telítettség- S -saturation (azaz mennyire élénk), fényerő vagy érték - V- value (sötét-világos), és színárnyalat- H - hue.

A képszerkesztő programokban a színeket pontosan beállíthatjuk hexadecimális kód segítségével. Ez az érték hat számjegyből vagy betűből áll, azaz három párból, az egyes párok pedig a vörös, zöld és kék arányát határozzák meg (RGB - red, green, blue)

A fenti képen láthatjuk ezeket az értékeket. Ezen a példán tiszta kék színt választottam. (A piros és zöld színek értéke 0 -minimum, a kéké pedig 255 - maximum) A hexakód a HTML jelölés mező mellett van, a 00- jelzi a minimum értéket (tehát piros és zöld egyáltalán nincs benne) az ff pedig a maximumot (kék viszont a maximumon van)

Szerencsére nincs arra szükség hogy fejből tudjuk ezeket a kódokat. A színpipetta eszközzel a fotó alapján be lehet állítani az előtérszínt (vagy festőszínt) Ha nagy a kép akkor a Minta állagát pipáljuk be és a sugarát állítsuk nagyra. Az előtérszín beállítását válasszuk. Majd a pipettával kattintsunk a képnek arra a részére, ahonnan színmintát szeretnénk venni és már láthatjuk is hogy az előtérszín megváltozott. Ha a kitöltési eszközt használjuk akkor az már ezzel a színnel fogja kifesteni a kívánt területet.

Néha viszont jól jön az ha ezeket a kódokat használjuk.
Nemrég bukkantam rá erre az oldalra. Nagyon jópofa és egyszerű a használata. Csak fel kell tölteni a fotót és készít hozzá egy színpalettát. Megadja a színek kódját és ezáltal pontosabban ki tudjuk választani a megfelelő árnyalatot, nem kell kísérletezgetni. Arra gondoltam, hogy ez jó ötletet adhat scrapbook készletek összeállításához. Vegyünk egy ízléses fotót, pld egy profi lakberendező, vagy egy iparművész munkájáról készült fényképet és máris kapunk egy használható kiindulási pontot az alkotáshoz, már "csak" a témát és a formákat kell megálmodni hozzá.
Egyébként erre az egész kutakodásra az a kihívás adta az indíttatást, amelyben Jucáék indultak a Scrap Orchard blogjában. Itt is színpaletták voltak megadva és csodás munkák születtek belőle. Érdemes odalátogatni, igazi kincsesbánya, már letöltöttem pár dolgot és mind nagyon jó minőség volt.
Végezetül pedig egy újabb GIMP lecke ami ehhez a színes témához kapcsolódik.
Egy ilyen fotóhoz illő kockás (vagy csíkos) háttérpapírt készíthetünk nagyon-nagyon egyszerűen. Itt letölthető.




No comments: