Friday 12 October 2007

Főzőcske-tapasztott csirke rizibizivel

Ez az étel Zoli egyik kedvence, anyukájától "lifteltem" . Olyan mint a töltött csirkecomb csak a kivitelezés gyorsabb egy kicsit.
Kitaláltam a babás változatát, ez kissé darabos, tehát úgy 10 hónapos kor után ajánlott.
Hozzávalók: 8 csirke felsőcomb, máj (kb 2-3 csirkecombnyi kiterjedésű :-)..nem méricskélek általában), 1 vöröshagyma, 1 marék gomba, zsemle, rizs, étolaj, borsó, leveskocka, fűszerek: petrezselyem,majoranna, só, bors, pirospaprika.
Kis olajjal kikenek egy tepsit, amibe beleteszem a csirkecombokat (az egyiből levágok kétujjnyi darabot-ez a babának lesz), egy kisebb serpenyőbe is öntök egy kevés olajat. Zsemlét beáztatok vízbe vagy tejbe, hagymát, gombát felaprítom, a májat elkaparom(a májból egy evőkanálnyit kiteszek egy kistálra -babának). Hagymát kis olajon megdinsztelem, ebből kiveszek egy teáskanállal (bébiételhez). rádobom a gombát és az elkapart májat, ha már fehéredik fűszerezem sóval, borssal, majorannával, petrezselyemmel, majd egy külön tálban elkeverem a zsemlével (meg szoktam előtte pürésíteni a robotgépben), beleteszek egy tojást is.
Ezt a masszát ráterítem a csirkecombokra, amiket előzőleg be lehet fűszerezni, és lefedem alufóliával.
Ezt általában már reggel ébredés után szoktam előkészíteni, amikor Bence még elfoglalja magát, később már nyűgös és olyankor egy órán át babusgatni kell míg el nem alszik.
Ebéd előtt 1 órával megcsinálom a többit.
A tepsit beleteszem a sütőbe.
2 pohárnyi vízben leveskockát főzök, 1 pohár rizst egy kis olajra szórok és 1-2 percig kevergetem, közben ráöntök egy fél pohár zöldborsót, kis petrezselymet majd a levet, fedő alatt 20 percig fő.
Eközben egy kis edényben elkezdem főzni a hagymát, húsdarabot és a májat, (fűszerek: pici só, petrezselyem és majoranna) kb 20 perc után beleteszek egy evőkanál borsót és 4-5 ek. rizst, a víz legyen a rizsmennyiség kb háromszorosa ekkor, hogy a végére maradjon egy kis leve, újabb 20 perc múlva már puha. Nagyon kevés levet hagyok rajta és összeturmixolom.
Jó étvágyat!

2 comments:

Polacsek Erika said...

Katókám, scrapbook receptet várok tőled háttérben antik edényekkel. :)

Budaházi Brigitta said...

nagyon fincsinek hangzik! nyami-nyami.
megint bebizonyítottad, hogy SZUPER szakács lettél!
G.