Friday 26 October 2007

GIMP

GIMP (GNU Image Manipulation Program) ingyenes képszerkesztő program, mely alkalmas fotók átalakítására, retusálására, kompozíciók létrehozására, rajzolásra, animációk készítésére. 1995-ben kezdték kialakítani, fejlesztése ma is tart. Legutóbbi verziója: a GIMP 2.6

Ha nem szeretnél az angol nyelvű leírásokkal bíbelődni, javaslom, hogy töltsd le az Oktatóvideók honlapjáról a GIMP oktató dvd-t bemutató demo anyagot, ehhez először fel kell iratkozni a hírlevelükre, ami ingyenes. A demo magában foglalja a program letöltéséhez szükséges tudnivalókat is. Szerintem érdemes megrendelni a dvd-t, mert nagyon stabil alapokat ad, a legjobb ezzel a módszerrel tanulni (látod, hallod, közben követheted az instrukciókat a gyakorlatban és nyomtatható szöveges ismertető is tartozik hozzá)
vagy pedig próbálkozhatsz itt is
További magyar nyelvű honlapok a a GIMP-pel kapcsolatban:
Néhány szakkifejezés egyszerű magyarázata, arra az esetre ha még semmilyen képszerkesztő programot nem használtál.
Réteg
A hagyományos srapbook-ban is rétegeket használsz. Először egy kartonra helyezed a háttérpapírokat, aztán a fotókat, különféle dekorációkat, feliratokat.
A képszerkesztő programnál ez ugyanígy működik, csak nem kell aggódnod amiatt, hogy esetleg az elrontott kompozíciót nem tudod kijavítani, és a fénykép sem károsodhat (Feltéve, ha egy másolatot készítesz róla! Mindig másolaton dolgozz!)
A rétegek legfontosabb tulajdonságai:
- az átlátszóság, amely részleges is lehet (gondolj a valóságban a pauszpapírra)
- a méret

No comments: