Tuesday, 24 June 2008

Nyaralás gyerekekkel
A fenti oldal elkészítésének több apropója van.
Az egyik az hogy a Scrapbooks Gone Digital a második születésnapjára készül július 2-án. Ez alkalommal versenyt rendez, melynek lényege, hogy az ő termékeiket használva fel kell tölteni a galériájukba az oldalakat. A legjobbnak talált 10 alkotás meg fog jelenni az ünnepi hírlevelükben , ezen kívül egy pay pal-on keresztül beváltható vásárlási utalványt is kisorsolnak a beküldők között.
A másik hogy így a nyaralási szezon kezdetén szerettem volna készíteni egy kis leírást és linkgyűjteményt a címben megadott témában:

Tavaly Pag szigeten nyaraltunk, Bence még csak fél éves volt, és egyáltalán nem szeretett autózni ezért némi aggodalommal készültünk az útra, amely végül a vártnál is hosszabb és nehezebb volt. A meleg miatt éjszaka indultunk, ami praktikus lehet olyan babáknál is akik éjjel alszanak. (Ő nem tartozott ebbe a kategóriába :-) A nehézségek ellenére azt mondom nagyon megérte. Olyan élmény volt mindannyiunk számára, amit soha nem felejtünk el.
Régen úgy gondoltam, hogy ilyen pici gyerekkel felesleges utazni, mert úgysem emlékszik rá. Igen, lehet hogy konkrét dolgokra nem fog, de azok a kellemes érzések amelyeket akkor együtt átélünk örökre meghatározzák. Három éves kor alatt nem nagyon vannak az embernek emlékei, mert azok a tudatalattiban raktározódnak el - és éppen azért annyira fontos az első három év, mert nem mindegy milyen útravalót adunk a gyermekeinknek az életre.
Egy kisbabás-kisgyerekes nyaralás viszont alapos tervezést igényel, amire nem szabad sajnálni az időt, mert akkor lesz tényleg gondtalan ez a néhány nap számunkra is.
Kisbabával vagy bababarát szállodába érdemes menni, vagy olyan helyre ahol tudunk főzni. Az első esetben kevesebb a dolgunk és könnyebb a poggyászunk, kiságyat, fürdőkádat nem kell vinni például. A második viszont elérhetőbb árban. Mi apartmanba mentünk. Akkoriban kezdtük meg a szilárd ételek kóstolgatását így vittünk magunkkal annyi bébiételt és üveges gyümölcslét amennyi a 10 napra kellett. Egyébként meg főleg anyatejet kapott, így útközben sem volt gond és hosszabb kirándulásokra is el tudtunk menni.
Utazóágyat és babakocsit kaptunk kölcsön. Ideális még a hordozókendő vagy kenguru. Kád helyett pedig egy pici felfújható csónakot vittünk a fürdéshez, ebben nemcsak a fürdőszobában, hanem a strandon is tudott pancsolni. Vízparton strandsátrat állítottunk.
Ezen kívül kellett még egy halom új és ismeretlen játék, beleértve a kulcsokat és üdítős flakonokat, leghosszabb időre pedig egy zacskó mogyoró kötötte le, ez kellőképpen csörög is és mivel vastag a csomagolása biztonságos is.
A tengervízzel néhány nap után megbarátkozott, egyáltalán nem zavarta hogy sós.
Nagyobb gyerekeknél a csomag mérete jóval kisebb, de leírom amit soha nem szoktuk kihagyni:
- alvójáték
- papír, ceruza, olló, ragasztóstift
- füzet útinaplónak
- dobókocka, kártya, kedvenc társasjáték
- mesekönyv
- homokozó vödör és lapát
- búvárszemüveg és pipa (nemcsak tengerpartra jó, hanem bármilyen vízbe, unokaöcsém például a fürdőkádba sem akart menni búvárfelszerelés nélkül hosszú hónapokon keresztül)
És ezen kívül meg játék minden amit a helyszínen találunk. Pld a kövek, színes kavicsok, ezekkel lehet társasjátékozni, kavicsképeket kirakni (a fenti képen az egyik kis körben Timi alkotását láthatod: egy házat és egy zöld lombos fát ábrázol), piciknek pedig bábozni, még kisebbeknek (ha már nem tömködik azonnal a szájukba) vödörbe rakosgatni. (Erről most eszembejutott, hogy gyerekkoromban órákig eljátszottam néhány kacsa formájú szőlőlevéllel és az esővizes hordóval.)
Az útinapló egy olyan füzet, ahova minden nap rajzolhatnak képeket az aznapi élményeikről, beleragaszthatják az úti emlékeiket (belépőjegyek, préselt falevelek, virágok pld)
Timivel (akkor végezte az elsőt) már az utazást megelőző hetekben írtunk néhány rövidebb mondatot, egyszerűen megfogalmazva, arról a helyről ahová készültünk és aztán a nyaralás alatt a délutáni szieszták idején a napi programot foglaltuk össze és mindig rajzolt is hozzá, pld. tengeri sünt (első napokban az volt rá a legnagyobb hatással, mert félt tőle, de közben érdekesnek is találta) Persze amikor nem volt kedve hozzá nem erőltettem. Mindez jó hatással volt rá, ami most abból is látszott, hogy az erdei iskolára is pont így készültek és annyira ügyes és hosszú fogalmazásokat írt minden napjához, nagyon jó volt olvasni.
Amit még fontosnak tartottam a programok megszervezése: Előre kinéztem azokat a helyeket, amiket meg akartunk látogatni a szigeten méghozzá úgy hogy amennyire lehetséges gyerekszemmel is érdekes legyen. Például Pag Óvárosa felé haladva legalább hatszor el kellett mesélnem a legendát arról a kútról, amely soha nem szárad ki. Az UFO leszállóhelyet (ami egyik nevezetesség arra) mondjuk nem találtuk meg, de a keresgélés során megtett út kellőképpen kalandos volt, mintha holdbéli tájon jártunk volna, ami végül egy kisebb szakadékban végződött.
Egyébként pedig addigra már a gyerekszememen kívül scrapperszemem is kifejlődött, így lefotóztam és összegyűjtöttem minden apró részletet, amiről úgy gondoltam, hogy lényeges lehet.
Végezetül egy-két link amit ajánlok a babás-kisgyerekes utazás témájában.
Bababarát nyaralás (E-book a hírlevélre feliratkozás után letölthető)
Babafalva (nekem tavaly ez volt a fő tanácsadóm a felkészüléshez)
Bababarát nyaralóhelyek
A fenti oldalhoz felhasznált kiegészítők: Scrapbooks Gone Digitals - Travel Kit Collection

4 comments:

Budaházi Brigitta said...

Kata, ez egy szédületesen jó összefoglaló! Teljesen az én szám íze és gondosságom szerint írtál le minden VALÓBAN fontos dolgot! Köszönöm! Mi, képzeld úgy voltunk Vir szigeten (szemben Pag-gal!), hogy Bali akkor volt 27 hónapos! Ismerős aggodalmak és tevékenységek, és nagyon sok eredeti ötlet, nekem főleg a kavicsos dolgok tetszettek! És, milyen jó, hogy már AKKOR is félgondolattal scrapbookozTATOK! Ez a legjobb az egészben, hogy ilyen formában meglesz az egész.
Az oldalad pedig nagyon tetszik! Jó ez a sok cucc, amit felpakoltál. :) Szurkolok Neked!
Ui: bocs, hogy ilyen sokat írtam. hehehe

Budaházi Brigitta said...

rosszul írtam. nem 27 hónapos, hanem 14 hónapos volt csak Bali ... :)

Kolibri said...

Kata ez szuper!! Nem is tudom eléggé megköszönni! Tudni illik olyan vagyok, mint egy szivacs gyerekügyben! Minden érdekel velük kapcsolatban, főleg a felkészülés, rákészülés, kreatív ötletek...stb. (Pl. az egyik kedvenc műsorom a Donna játszóháza - a spektrumon szokott menni és hihetetlenül jó ötleteket szokott adni minden féle kérdésben!) Hát most nekem egy DONNA VAGY!!! KÖSZÖNÖM!!! :))))

Kolibri said...

Ja és Timi kavicsképe fantasztikus!!! Ahogy az oldal is!!! Szuper!!!! :)