Friday 13 March 2009

A bennünk élő istennők







A Scrapbook.hu egyik aktuális kihívásának témája: "Nőnek lenni"
Csöppet sem volt könnyű, de hát ettől kihívás a kihívás :)


Látszólag egyszerű oldal, de rengeteg gondolat van mögötte, ezért most leírom hogyan is születik egy ilyen "mű" .
Először úgy volt, hogy nem fogom megcsinálni, semmi ötletem nincs. De mégiscsak elkezdem, mert úgy érzem, hogy ez a csönd bennem azt jelenti, hogy személyiségemnek egy része feltárásra és változtatásra vár és ha átgondolom a dolgokat ezáltal, az segíteni fog.
Azt tudom hogy saját fotót szeretnék beletenni, de teljesen átalakítva. (ennek oka az hogy nem szeretek szerepelni az oldalaimon sem, ahogy ez valószínűleg az eddigiekből már lejön a kb 1:100 aránnyal) A ceruzarajz mellett döntök. A festőállvány emiatt kerül rá a képre, de később jelentést kap, ahogy a hófehér festővászon, az ecset és paletta is. Valami egyetemes összefoglalásra gondoltam. Ezért választottam ezt a hátteret, amiben látni véltem a 4 őselemet:a vizet (hullámok), a levegőt (fentebb a felhők és a hold) a földet (jobb szélen a hullámos rész olyan akár a víz partja) és a tüzet (a vízfelszínen csillogó fények).
Eszembejutott, hogy még régebben olvastam egy cikksorozatot Jean Shinoda Bolen : A bennünk élő istennők c. könyve kapcsán.
A hét istennő megtestesíti mindazokat a tulajdonságokat, amelyek a nőkre jellemzőek, a szerepeket, amelyeket be kell töltenünk életünk során.
Héra (házasság, hűség, alkalmazkodás, kitartás) Deméter (anyaság, gondoskodás, türelem) Perszephoné (intuíció, empátia, tudatalatti, művészet, gyengeség) Artemisz (karrier, erő, függetlenség) Athéné (tanulás, munka) Hesztia (házimunka, otthon, kreatív tevékenységek, nyugalom) Aphrodité (szerelem, szépség)
Minden élethelyzetben más kerül előtérbe, de óvakodni kell attól, hogy bármelyik tartósan uralkodjon rajtunk. Nekünk kell uralkodnunk fölöttük azáltal, hogy összhangot és egyensúlyt teremtünk köztük. Ezt a harmóniát és békét jelképezi a szivárvány. Több szerepben egyidőben kell helytállnunk, ahogy a festőállvány is egyidőben vízben és a földön is áll. A fehér festővászon azt jelenti, hogy mindig tiszta lappal kezdhetünk, az ecset és festékpaletta pedig azt hogy tudatossággal mi irányíthatjuk ezt a folyamatot, amely a lélek mélyéről indul (szempár a felhők között - ezt az illusztrációt másoltam: saját fotót mostam össze a háttérrel)
Alkotás közben átgondoltam a saját szerepeimet, erősségeket és hiányosságokat.


Hozzávalók:
Háttér: Lily Design, pillangók, rózsa: Zalinka, festőállvány, paletta, ecset: Neverland Scraps - Love in Paris
Font: Crayon, Porcelain

1 comment:

Karnamantra said...

Tetszik. Nem is tudtam, hogy lehet olvasni a neten összefoglalót. AMikor megkaptam egy régi kiadást, azt hittem, antikváriumban lesz csak. De annyit jegyzeteltem, hogy végül nem magamnak vettem meg.
Az én összefoglalóm:

http://jolvagyok.blog.hu/2009/06/29/bennunk_elo_istennok