Tuesday 17 March 2009

Kihívás és egy meglepetés!



Ez a kép is kihívásra készült.
A feladat az volt, hogy kizárólag saját készítésű elemeket szabad használni.
Ez ugyan nálam nem ritka jelenség, viszont rádöbbentem, hogy a vagy régi bevált technikákat használom állandóan vagy azokat amiket véletlenül és magamtól fedezek fel ("nincs elrontott étel, csak új nevet kell neki adni" elven) DE nagyon ritkán tanulok új dolgokat.
A kihívás lényege azonban éppen új tudás elsajátítása volt, én is erre összpontosítottam.
Ezúttal kipróbáltam egy teljesen ismeretlen eljárást aminek eredménye a hajtogatott szalag lett.
Az erre vonatkozó tutorial itt található. A lényege hogy a színégetés eszközzel és egy fúziós ecsettel élethű árnyékok rajzolhatók. (Gimp-pel is lehet) A szalag alapját egy retromintás ecsettel készítettem el.
A kép készítésekor első lépés a fotók alapos megdolgozása volt. A hátteret teljesen eltűntettem a fotóról. Alak kivágását a következő eszközökkel szoktam végezni: mágneses lasszóval villámgyorsan kijelölöm, gyorsmaszkon fekete és fehér közepesen lágy szélű ecsettel megigazítom a kijelölést, majd Kijelölés/szegély finomítása segítségével lágyítom a körvonalat. Az így kivágott alakot illesztem be az új háttér elé, s ha szükséges még radírral ki lehet törölni a széleken. Ez a leggyorsabb módszer Photoshoppal, de ennél sokkal precízebb lehetőségek is vannak (profiknak és időmilliomosoknak)
Bence mögé a háttér a következőképp készült: Kijelöltem az eredeti fotót (illetve az abból kivágott négyzetet) és erős Gauss elmosást alkalmaztam. Ezt a felületet textúráztam a Szűrő/Felület/Repedezettség menüpont segítségével.
Tökéletlen fotó(s) miatt kicsit simítottam a bőrén az életlenítés eszköz segítségével, a szemeit viszont élesítettem. Összeolvasztottam az előző bekezdésben ismertetett hátterekkel és az egészet újra textúráztam a Szűrők/Felület/Textúrázó/Homokkő segítségével.
Ebből ugyan semmi nem látszik, de azért jólesett :)
Ezt "körbekrétáztam" fehér színnel csak finoman, egy egyenetlen szélű ecsettel (Rough Edges Richard Stelmach).
A szivecske szintén egy ecsetkészlet segítségével készült (Hearts brushes by Hawksmont) A telefon PS alakzatból, amit fémes színátmenettel színeztem, szatén és domborítás rétegstílusokkal tettem fényessé.
A nyíl szintén alakzatból van, ezt ecsettel festettem át és körvonalaztam.
A szöveg környékére a pacákat megint csak ecsettel készítettem. (Splatter3)
A fotóalátét papír két rétegből áll, amelyet mintázatok segítségével készítettem (egy mintás és egy farmer hatású pattern felhasználásával) itt a rétegek fedési módjával kísérleteztem ki a legjobb eredményt. A széleket ennél is az egyenetlen szélű ecsettel (Rough Edges) nyírbáltam meg, ezúttal a radír eszköz közreműködésével.
A háttérpapír pedig egy beszkennelt postai csomagoló, amit szinte az összes freebie-m nél felhasználok. Színeztem, világosítottam rajta és egy újabb ecsettel (Marks and Scratches Brushes) került rá a fehér koptatás.
Végül a varrás: Stitch by Boyingopow és persze az elmaradhatatlan árnyékok.

Egy ráadás


Letölthető ajándékcsomag!
(Freebie download here! It is a surprise :) )



7 comments:

Ányi said...

Tetszik a képed és köszi a leírást is!
Megyek a meglepiért :-)

krisssz said...

Köszi a meglepit, nagyon klassz lett:) Szuper az oldal, nagyon tetszik a piros alátét, meg ez a szalagos trükk, meg is nétem a tutort. Bence meg annyira cuki!

Rucola Designs said...

Tökéletes lett az oldal, édes a fiúcska, a meglepit meg nagyon köszi :)

Anonymous said...

Thank you so much for this Freebie. I want to let you know that I posted a link to your blog in Creative Busy Hands Scrapbook Freebies Search List, under the Elements Only, Papers Only post on Mar. 18, 2009. Thanks again.

{Hana} said...

Nagyon szépeket alkotsz mostanában (is;-)! Csak most jutottam ide, úgyhogy kicsi késéssel: Boldog Születésnapot!!! :D

Timcso said...

Nagyon jó az oldal és köszi a meglepit! A piros szövetdarab nagyon tetszik!:)

csuti said...

Tetszik nagyon az oldalad, és köszi a meglepit!