Thursday 18 June 2009

Kosárfonás - házi kézműves tábor :)



Kitört a nyári szünet a gyerekek nagy örömére!
Nagyon szerencsések a mi gyerekeink, mert Testvérem itthon dolgozik, én pedig még gyes-en vagyok (egy házban lakunk) így nem kényszerülünk rá, hogy egész nyáron különféle táborokban helyezzük el őket.
De hogy azért ne maradjon minden rendszer nélkül a szabadságuk, Viki kitalálta, hogy időnként tart nekik kézműves foglalkozásokat, ezt hívjuk házi kézműves tábornak :) Időnként más gyerekek is jönnek: további unokatestvérek, barátok, barátnők.
Ezúttal a kosárfonást próbálták ki. A fotón legnagyobb unokaöcsém (10 éves), ő már mestere ezeknek a tevékenységeknek, bármiről is legyen szó, hímzés vagy szalvétatechnika, emellett barkácsol, szerel is, mint ahogy az férfiemberekhez illik :)
Én is próbálkoztam, hát nem olyan könnyű :)
Digitálisan könnyebben ment, mindjárt megmutatom azt is, hogyan szőttem GIMP-pel :)
Ezzel a technikával készült a fonott alátét, a többi kiegészítő pedig különféle készleteimből való, úgymint: Festőpalánta (a Scrapbookozz Velünk Magazin májusi számában levő linkről letölthető), Rafaello, és a Fagyis készlet.

És most lássuk a medvét (leckét) !

A fonott alátét elkészítése GIMP segítségével
1. Nyissunk meg egy új képet a programban! (Fájl/Új) A mérete legyen mondjuk 1000*1000 pixeles (az biztosan nem fagy le a szűrő futtatása közben)
2. Válasszunk valami halvány, tetszőleges színt és színezzük be a hátteret (a festékesvödör segítségével)
3. Válasszuk ki a következőt: Szűrők/Művészi/Szövés
Megjelenő ablakban változtathatunk a tulajdonságokon, pld a szalagok szélességén, (alapbeállításban hagytam), majd kattintsunk az OK gombra. Két réteg lesz így, a háttér (amit színeztünk) és a szövött réteg, melynek fedési módja: szorzás.
4. Olvasszuk össze a rétegeket (jobb egérgombbal legördített menüből az egy réteggé lapítás, az így keletkező réteghez alfa csatorna hozzáadása (szintén a legördített menüből). Vagy látható rétegek összeolvasztása, ez esetben nem kell alfa csatornát (azaz átlátszóságot) hozzáadnunk.
5. Nagyítsuk ki a képnézetet! Az eszköztárból válasszuk ki a Szín szerinti kijelölő eszközt és kattintsunk a fonatok közti fekete területre. Majd Szerkesztés/Kivágás menüvel vágjuk ki ezeket és Kijelölés/Semmit menüponttal szüntessük meg a kijelölést.
6. Az elkészített képet png formátumban mentsük el, így megőrzi az átlátszóságot.

1 comment:

Unknown said...

Fantasztikus ez a szövés dolog! Nem fogod elhinni, de pont most hétvégén jutott eszembe valamiért, hogy vajon ilyet hogy lehetne készíteni, és tessék, ez várt éppen! Megcsináltam, és tényleg nagyon szép lett. Köszi!

Maja