Wednesday, 19 August 2009

Négyzethálós háttér készítése Photoshoppal

Az alábbi leírásban megmutatom, hogyan készíthetünk egyszerű négyzethálós háttérpapírt Photoshop-pal:

1. Nyissunk meg egy új, 600*600 pixeles képet.
Fájl/Új2 A Szerkesztés/Beállítások/Mértékegységek és vonalzók menüpont alatt állítsuk be a következő ábrán látható értékeket:A Szerkesztés/Beállítások/Segédvonalak és rács szeletek menüpont alatt pedig az alábbiakat:3. A Nézet menüpontban gondoskodjunk róla, hogy az Extrák, Vonalzók és Igazítás menüpont ki legyen pipálva. A Nézet/Igazítás a következőhöz menüpontnál pedig a Rács, ahogy a következő képen látható:Az eszköztárból válasszuk ki a vonal eszközt és a beállítás-panelen a képpontok kitöltése opciót, valamint a 2 képpontos súlyt állítsuk be:Hozzunk létre egy új átlátszó réteget és ez a réteg legyen kiválasztva.
A vonal eszköz segítségével húzzunk 7 vízszintes és 7 függőleges vonalat a rácsvonalak mentén. Ha beállítottuk a rácshoz való igazítást, akkor a vonalak pontosan a rácsvonalakhoz fognak igazodni. Ha van fehér háttérrétegünk akkor azt töröljük ki.
A Szerkesztés/Minta meghatározása menüpontra kattintsunk és adjunk nevet a mintázatnak az előreugró ablakban:Hozzunk létre egy új képet (3600*3600 pixel) a háttérpapírnak:Válasszuk ki a kitöltő eszközt. A felső panelen a következő paramétereket állítsuk be:
Minta, A mellette legördíthető ablakból kiválasztjuk az új mintázatot.
Az újonnan megnyitott fehér rajzvászon területére kattintunk, elmentjük és készen is vagyunk :)Tipp: Ugyanezzel a módszerrel készíthetünk vonalas papírt is.

5 comments:

Sabee said...

Már én is megcsináltam a kockás papíromat :) úgy örültem mikor sikerült, és milyen pofon egyszerű :))))

Noncsi said...

De jó ötlet, köszi szépen. :)

Budaházi Brigitta said...

Ahh, ezt köszi! Klassz!

Eszter said...

Köszi az ötletet, amint lesz időm, én is nekiállok a saját kockás papíromnak! :) És nézz be hozzám egy játékra!

Anonymous said...

és ez szerinted sárga háttérrel is működik? és egyébként a vonalak színe itt változtatható? ha van valami ötleted erre, nagyon örülnék neki! köszi, moncsi