Wednesday 31 October 2007

Halloween ünnep eredete


Timi rajza
Credits:
Nayyancita: Spookastic Collection



"A kelták november elsején ünnepelték az új évet. Úgy tartották, hogy az új esztendő előtti napon az élők és a holtak közötti határ elmosódik, a halottak pedig visszatérnek. Ilyenkor hatalmas tüzeket raktak és termény- és állatáldozatot mutattak be. Miután kialudt a tűz, az ünneplők hazatértek, a parázsból pedig egy-egy darabot otthonaikba vittek, ahol ismét tüzet gyújtottak és egész éjszaka virrasztottak. A kelták után a római szokások hagytak nyomot az ünnepen: egyrészt ez a nap volt a Feralia, vagyis a holtak emléknapja, másrészt, Pomonának, a gyümölcstermésért felelős númennek a napja is egyben.
Majd jött a kereszténység, amelynek terjesztésekor a hittérítők igyekeztek a pogány ünnepeket kicsit átformálni, azok betiltása helyett, így lett a pogány ünnepből a keresztények mindenszentek ünnepe.
Mostanra már egy s más összemosódott, többen azt hiszik, hogy a magyarországi halottak napja azonos a halloweennel, pedig az "All Soul's Day", a halottak napja, ami november másodika, nem azonos a "All-Hallows" vagy "All Saint's Day"-jel vagyis a mindenszentek november elsejei ünnepével, amelynek előestéjén, tehát október 31-én van halloween"

teljes cikk:
http://www.origo.hu/noilapozo/eletmod/20071031-halloween-mindenszentek-halottak-napja-az-unnep-eredete-szokasok-hagyomanyok.html

No comments: