Friday 29 May 2009

A brazil Gaudi




Krissz harmadik heti kihívására készítettem ezt a képet.
Barcelonából hozott gyönyörű mozaik fotókat és ezt kellett felhasználni az alkotáshoz. A mozaikokat nézegetve eszembe jutott egy történet, ami nagy hatással volt rám. A Spektrum TV-ben láttam jónéhány évvel ezelőtt és egy szegényemberről szólt, aki soha nem tanult építészetet, nem is hallott még Gaudiról, mégis egy csodálatos épületet hozott létre a semmiből, ami felkeltette az arrajárók figyelmét. ...

Idézem a hozzá írt szöveget:
"Sao Paulo szegénynegyedében él Estevao.
Egy rózsafa köré építi házát, ahogy a növény növekszik és változik, úgy változik az épület formája is. Minden nap felkeresi a gazdagok építkezéseit és kidobott holmikat: edényeket, cserepeket, csempedarabokat gyűjtöget, ezek mind helyet kapnak otthonában.
Egyszerű családból született, egyszerű emberek közt élt és sohasem hallott még Gaudiról, mégis mindaz amit alkotott megdöbbentően hasonlít a Mester műveire.
Egyszer egy fiatal építész felfedezi ezt a különös házat, összeismerkedik Estevao-val és mesél neki Gaudi-ról. Később filmet készítenek róla és elutazhat Spanyolországba."

A BBC honlapján több kép és egy hosszabb cikk is van róla.

3 comments:

krisssz said...

Itt is mondom, hogy nagyon tetszik, és kösz a linket. Meg is néztem, tényleg egészen különös történet, és szupi oldalt készítettél belőle:)

Kriszta (hozak) said...

Különleges történetre akadtál és szuper, hogy oldalba foglaltad!

Ányi said...

Ilyen érdekes oldalt nem is lattam még!