Sunday 23 August 2009

Gimp és PSD template



Újabb GIMP leckém olvasható a Scrapbook.hu honlapján: Gimp és a Photoshop sablonok. Ebben annak a template-nek a használatát mutatom be, amit Krisssz készített és az augusztusi Scrapbookozz Velünk magazinban található linkről tölthető le. Ugyanebben a magazinban van egy másik cikkem is, mely arról szól, hogyan alakíthatunk át egy fotót akvarellfestménnyé.
Szintén Honlapon az új cikkek között olvasható mollee Tintafujás avagy Maya mist technikáról szóló leírása a hagyományos scrapbook művelőinek.

A sablonos gimp leckémhez írok most egy kis kiegészítést.
A template megnyitásakor a GIMP feldobott egy ilyen ablakot:


A színprofil olyan fájl, mely a különböző eszközök (nyomtató, monitor stb..) színvisszaadási jellemzőit adja meg. Azért lehet szükség különböző színprofilok megadására, mert ugyanannak a képnek a nyomtatott megjelenése különböző lesz attól függően milyen festéket, papírt, nyomtatási eljárást alkalmaznak. Fő színprofilok: RGB (red-green-blue), CMYK (cyan, magenta, yellow, + fekete) Gray (szürkeárnyalatos), Spot (direkt szín) és ezeken belül is számos lehetőség létezik.

Nekünk azonban, akik hobbi célokra használjuk a képszerkesztő programot, nem fontos ilyen professzionális ismeretek elsajátítása. A GIMP nem is tud mindent a felsoroltak közül, de otthoni célokra így is tökéletesen megfelel.

Elég, ha annyit tudunk, hogy a fönti ablak megjelenése után az átalakítást ajánlatos választani, azaz a szabványos és biztonságos sRGB profilt. Ha a megtartást választjuk, látszólag nincs semmi különbség, de a nyomtatásnál lehet valamennyi. Hogy ez ebben az esetben valóban lényeges-e, nem tudom, mert nem próbáltam ki. Ezt a tanácsot ebben a GIMP-es cikkben olvastam. Itt bővebbet is megtudhatunk a témáról. Ez a pdf dokumentum pedig már tényleg profiknak szól, de az 5. oldalon lévő képeket érdemes megnézni és minden világossá válik azzal kapcsolatban, hogy miről is beszéltem az előbb. (Megnyugtatásképpen: én is csak a képeket néztem, ámbár remélem jövőre ilyenkor elmondhatom magamról, hogy a szöveget is színtisztán értem ;) )

Egy másik szintén Ps sablonoknál előbukkanó problémáról Ányi blogjában olvastam leírást.

Persze azért törekedni kell arra, hogy a monitoron nagyjából egyező színeket lássunk, mint amilyen a nyomtatásnál lesz, ehhez csak annyi kell, hogy az jól legyen beállítva.

A Fotóvilág alábbi oldalán található egy monitor kallibrációs segédábra, ennek segítségével beállíthatjuk a monitor kontrasztját és fényerősségét. Ha elmentjük ezt a képet és megnyitjuk a GIMP-pel ellenőrizni is tudjuk az RGB értékeket.
Ehhez kattintsunk az előtérszínre az eszköztárban (foreground & background colors: felső négyzet) A megjelenő ablakon a HTML jelölés melletti kis ábrára kattintunk, ekkor megjelenik a kis pipetta, amivel mintát vehetünk az alsó színes négyzetek bármelyikéből. Az alábbi ábrán pirossal kereteztem be, mely értékeket kell összevetni: RGB azaz a vörös, zöld és kék színek összetételét. Ha ez egyezik, vagy csak 1-2 értéknyi különbség van, akkor jól van beállítva a képernyőnk.

1 comment:

Ányi said...

Érdekes, nálam képzeld, nem jelent meg ilyen ablak a template megnyitásakor, pedig korábban tutira nem pipáltam ki, hogy ne kérdezze meg. De amúgy jó róla tudni, köszi a sok hasznos tanácsot!