Monday 29 September 2008

Mire jók az elrontott fotók?


A fenti kép mobiltelefonnal készült, gyenge fényviszonyok mellett, estefelé. Szemcsés, zajos, olyan amit nem szokás előhívatni. Mégis fontos, mert sikerült elkapni egy kedves és megismételhetetlen pillanatot.
Mit csináljunk? Retusáljunk? A profiknak is sok időbe telik egy ilyet helyrehozni, hát még nekem... Azért próbálkoztam: simítás gauss elmosással, hibajavító-, klónozó eszköz. A Minimaxon a Timi kedvenc meséjében (Maya és Miguel) láttam egy jó ötletet, amikor a főszereplő kislány barátnője fogszabályzós mosolyát kicserélte egy filmsztáréval: no még ezt is megpróbáltam ;-). Tipikusan olyan fotó amit újra kellene festeni pontról-pontra.
Közben feltűnt hogy milyen érdekes a beton ezzel a zöldes-koszos árnyalattal. Annyira csúnya, hogy az már szép. Arra gondoltam, hogy milyen jó lenne ez háttérpapírnak ehhez a fotóhoz. Felnagyítottam az egészet és csak úgy találomra másolgatni kezdtem egy nagyobb méretű ecsettel. Mikor kész lett hozzáadtam még a nyáron fotózott repedezett templomfalat a fedési módokkal kísérletezve. Végül textúráztam egy repedezettség nevű szűrővel.
A fotónak kivettem az eredeti hátterét és összemostam az újjal. Egy lefényképezett villáskulcsból készítettem odaillő kelléket is. Címfelirat, szövegezés és kész egy igazán koszos-régies hatású fotó. A javítás nem sikerült igazán, viszont most már úgy néz ki mintha szándékosan lenne ilyen "patinás". :-)
A feliratozáshoz a következő ingyenes fontokat használtam: pookie, trashed, pushkin a leíró rész pedig a goodfish nevűvel készült.
Amíg ez történt egy újabb mini készlet is született.
Íme:

Freebie download here! (2 grunge bg paper, 1 grunge overlay, 1 staple, and a wrench embellishment)
A végeredmény:



11 comments:

pavelancsika said...

Köszi! Ez szuper!

Kuznyec said...

Kata! Ez csúcsszuper! Hihetetlen, hogy milyen klassz dolgokat tudsz készíteni! Gratu!

krisssz said...

Ez nagyon csúcs! És szuperkreatív! A képen egyáltalán nem látszik, hogy rossz, a kompozíció és az összes elem tök harmonikus a témával.

Mo (Maureen) said...

You are a GEM! This is super fantastic & thanx so much for this freebie.

szrjudit said...

Csúcs, ahogy ez az egész kialakult, és a kész oldalad Bencéről telitalálat. Köszi a készletet, imádom ezt a stílust!

Maria said...

Thank you! Your blog post will be advertised on the DigiFree Digital Scrapbooking Freebie search engine today (look for timestamp: 01 Oct [LA 12:00am, NY 02:00am, UK 07:00am, OZ 05:00pm] ).

Nicecrane Designs said...

awesome,,, and lovely idea, TFS

Timcso said...

Nagyon szuper készlet és ahogy készült, nagyon ötletes!! Az oldal is jó lett,Bence nagyon cuki!!:)

Budaházi Brigitta said...

Ezt az oldalt mentettem archíválásra. Nagyon tetszik. Én is nagyon szeretem ezt a stílust. Csuda klassz a készlet is.

Merika said...

Letöltöttem, köszönöm!!! Szuper dolgokat csinálsz!

Bea said...

Húúú, nagyon jó ez a kép!! És ahogy létrejött! Gratula hozzá!