Thursday 10 January 2008

Babanapló - összefoglaló

Ma kaptam meg az értesítést, hogy elkészült a fotókönyvem. Holnap lehet átvenni. Nagyon izgalmas! :-)))
Mivel a Babanaplóból indult ez a scrapbook-mánia nálam, fontosnak találtam, hogy legalább dióhéjban összegezzem a tapasztalataimat.
Ime:

Babanapló digivel – a gyakorlatban

1. Előhívatás
Van rá mód hogy a digitálisat is kézzelfoghatóvá tegyük méghozzá könyv formájában. Ha valaki ért hozzá kinyomtathatja és összefűzheti az oldalakat, de ha nem akkor sincs veszve semmi, előhívathat belőle Fotókönyvet. Ehhez először nézzük meg a kínálatot, hogy milyen formájú könyveket készítenek, válasszunk közülük .
A program könnyen megérthető, magyar nyelvű, 1-2 óra alatt ki lehet kísérletezni, az előhívott fotókönyv pedig kitűnő minőségű, igaz nem olcsó, de megéri. (mellesleg ajándéknak is csodás)
2. Méret
A4-es méretet használtam, mert az elején még nem tudtam a fotókönyvről és arra gondoltam hogy nyomtatni fogom később. Ha újra kezdhetném négyzet alakú könyvet készítenék, ez (21*21 cm-es) . Az alap (vagy háttérpapír) ez esetben legyen legalább 2000*2000 pixeles (3600*3600 egyébként a leggyakoribb méretezés a letölthető freebie-knél), a nyomtatási felbontás pedig minimum 200 dpi (de inkább 300), így kapunk jó minőséget. Mentésnél vigyázni kell hogy ne torzuljon el a arány (az árnyékolás miatt ez előfordulhat pld)
3. Színvilág
Lehet egységes (így stílusosabb, profibb hatású a kész könyv), de lehet tarka a fotókhoz illő, ha tobzódni szeretnénk újdonsült hobbinkban, akármilyen is biztosan tetszeni fog, hiszen imádott kisbabánk a főszereplője.
Ha követni szeretnénk a hagyományokat a kisfiúknak válasszuk a következő színeket: kék, zöld, piros (halványkék-kiwizöld kombináció, vagy próbáljunk ki közepes kék árnyalatokat, vörössel és barnával, de nagyon jól mutat a sárga, zöld, türkisz is) Lányoknak örök a rózsaszín amely nagyon jól néz ki a sárga mellett, vagy próbáljuk ki a kiwizölddel (rózsaszín és zöld komplementer színek), a vanílliasárga igazán jó mert mindenhez illő semleges szín.
4. Formák, kiegészítők
A díszek formája kerek, lehet mindenféle kisbabákkal kapcsolatos tárgy (hajkefe, cipőcske, cumisüveg) vagy kedves állat és mesefigurák. Letölthetünk babás kollekciókat hogy kiválasszuk a leginkább tetszőt, vagy válasszunk ki egy designert, akinek a stílusát szeretnénk viszontlátni oldalainkon.
Rengeteg freebie található itt. Témák szerint kereshetsz a baby boy és baby girl címszavakra külön-külön.
5. Kommentár
Stílusát nem árt előre meghatározni, legyen olyan, ami könnyen megy nekünk.
- Lehet napló jellegű vagy úgy hogy mi írjuk (anyukák) vagy mintha a baba szemszögéből néznénk.
- Levélforma, mint egy vallomás gyermekünknek.
- Elbeszélés, ahogy a legtöbb író írja regényeit.
Ha nem szeretünk fogalmazni, lehetnek egész rövid jegyzetek is.
6. Tartalom
- Születés (születési adatok, orvos, szülésznő neve stb, jó ha van ultrahang képünk, fotó a szobáról ahol született, első kép, a kórházi fotós felvétele stb.)
- Hazatérés (a baba ágya, szobája, játékai)
- Első hetek (hogyan szoktunk össze, napirendje, ilyenkor készülnek azok a gyönyörűséges alvó angyal fényképek is!)
- Hónapról-hónapra mindig jegyezzük fel a legfontosabb eseményeket, mit tanult meg, mi történt vele. Lehet részletesen, lehet címszavakban, lehet úgy is hogy készítünk egy naptár táblázatot és abba írjuk bele „ma mosolyog először Apa kezében”. Ha újra kezdhetném minden hónapfordulón lefotóznám ugyanazon tárgy mellett (egy ismerősöm a teniszütője mellett fényképezte le, de jó egy nagyobb plüssjáték is) így látszik hogyan lesz egyre nagyobb és nagyobb.
Fejlődéskövető oldal az első születésnapján. Lehet a fent említett tárgyas fotók, lehetnek arcképek is egy oldalra összerendezve.
- Emlékezetes események: keresztelő, családi összejövetelek, esküvők, kirándulások, nyaralások, húsvét, karácsony. Mind szenteljünk neki egy-egy külön oldalt.
- Mérföldkövek: Először mosolyog, játszik a kezével, hangosan nevet, mászik, felül, feláll, jár segítséggel, első önálló lépések, első szavak stb.
- Egészség: grafikon a súlyfejlődéséről (excelben elkészíthető), betegségek, oltás, orvosi vizsgálatok.
- A baba jelleme: vidám, barátságos, óvatos, hangos, csendes stb.
7. És ha vége az első évnek hívassuk elő, nagyszerű élmény
Amint megkapom a könyvet megmutatom :-))

1 comment:

Budaházi Brigitta said...

Nagyon ügyes, jól összeszedett Csináld Magad bejegyzés! Hasznos nagyon, tele van jó ötletekkel!